top of page

Майстер-клас «Визначення нітратів у овочах»

20 квітня 2017 р. було проведено майстер-клас «Визначення нітратів у овочах» за участю активістів наукового клубу «Start in Science» для студентів 1-курсу ФТМ.

Модератор: старший викладач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Чикун Надія Юріївна.

Науковий консультант: доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, к.х.н. Пасальський Богдан Кирилович.

Учасники: активісти наукового клубу «Start in Science», Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених (студенти ФТМ).

Модератор Чикун Н.Ю. зауважила, що студентська молодь - це свідомі споживачі, які є прихильниками здорового способу життя та здорового харчування. У весняний період організм потребує їжу з підвищеним вмістом вітамінів, але часом ми дізнаємося про відмову споживати свіжу зелень через пересторогу: ранні овочі містять забагато нітратів. Тож актуальність проведення Майстер-класу з зазначеною тематикою очевидна.

Активіст наукового клубу Олександр Долід в презентації розповів про небезпеку для організму людини підвищеної кількості нітратів, що містяться в харчових продуктах та питній воді. Значно небезпечнішими є продукти відновлення нітратів - нітрити. Значну небезпеку становлять нітрозосполуки, які утворюються в результаті взаємодії нітритів з вторинними та третинними амінами. Ці речовини зараз визнані як найбільш сильні з відомих канцерогенів. Ранні овочі містять нітратів більше, ніж пізні. Як правило, концентрація нітратів в овочах закритого грунту (тепличних) через фізіологічні особливості рослин та специфічні умови їх вирощування (підвищену вологість, дефіцит світла та інші) вища, ніж в овочах відкритого грунту.

Тетяна Мороз провела визначення вмісту нітратів в ранніх овочах закритого грунту користуючись нітрат -тестером. Результати досліджень: вміст нітратів в досліджуваних зразках овочів закритого грунту не перевищував гранично допустимих концентрацій.

Бажаючі мали можливість власноруч провести вимірювання. Під керівництвом модератора учасники майстер-класу сформулювали висновки на основі одержаних результатів та порівняли з вимогами нормативних документів.

Активну участь у проведенні майстер-класу взяли: Мороз Тетяна (1-17), Петрова Дарина (1-15), Сімак Ольга (1-13), Кузьович Вероніка (1-15), Нємчанінов Євгеній (1-15), Ткаченко Яна (1-15), Долід Олександр (1-16), Мартинюк Анастасія (1-15), Теличко Сергій (1-15), Сімак Ольга (1-13).


Featured Posts
Проверьте позже
Когда посты будут опубликованы, вы увидите их здесь.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Тегов пока нет.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page